Tinnitus: Oplossing voor een brom, zoem en/of pieptoon?

Continu een hoge piep in je oor horen, wijst 9 van de 10 keer niet op een zichtbaar ernstig gezondheidsprobleem. Desalniettemin wordt constant gepiep in de oren door de meeste mensen als enorm hinderlijk ervaren. Het leidt af van andere omgevingsgeluiden, is een belemmerende factor tijdens conversaties en een pieptoon in de oren kan simpelweg immens vermoeiend zijn.

Overigens heeft vrijwel iedereen wel eens last van een langdurige, hoge pieptoon in de oren – bijvoorbeeld na een avondje stappen – maar bij de meeste mensen zijn de klachten na een nachtje slapen alweer verdwenen. Houden de klachten bij jou langer aan? Dan lees je in dit artikel hoe je in de praktijk kunt omgaan met een constante, hoge piep in je oren.

Wat is dat irritante gepiep in mijn hoofd?

Het hinderlijke geluid in de oren wordt door de meeste mensen omschreven als een hoog gepiep dan wel gesis, maar oorsuizen kan zich ook uiten in een zoem, fluit, geruis, rinkel of brom. Het is in ieder geval een fel geluid dat niet door andere wordt waargenomen en dus niet kan worden verholpen door een ruimte te verlaten of oordopjes in te doen. Voor meer achtergrondinformatie over deze klachten, zie de blog Tinnitus / Oorsuizen.

Gaat een piep in de oren weg?

Het is vooraf moeilijk te voorspellen of het gepiep in je oren op termijn verdwijnt. Bij veel mensen wordt het fluitende geluid naar verloop van tijd minder of verdwijnt het helemaal. Maar mocht er bijvoorbeeld sprake zijn van permanente gehoorschade, dan kun je ook blijvend lasthouden van een hinderlijk geluid in je oren. Wel is het vaak zo dat je naar verloop van tijd enigszins went aan het piepende geluid en het je wellicht minder opvalt.

Als je veelvuldig of langdurig een storende piep in je oren ervaart, dan is het sowieso raadzaam om langs de huisarts te gaan. Indien er geen medische oorzaak kan worden gevonden voor het piepende geluid dat je hoort, dan zul je zo goed mogelijk moeten leren leven met je klachten. Het is dan zeer belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat de piep in je oren nog harder wordt. Hieronder de nodige oplossingen en tips tegen een piep in je oren…

Preventieve oplossingen tegen piep in oor

Ook voor een geruis of piep in je oren geldt: voorkomen is beter dan genezen (en veel eenvoudiger!). Ook als je reeds last hebt van een constante piep in je oor, doe er dan alles aan om erger te voorkomen. Het komt namelijk veelvuldig voor dat de piep harder wordt en langer blijft. Denk wat betreft preventieve oplossingen aan het volgende:

1) Draag oordoppen

Ga je een avondje uit of weet je dat je op een plaats komt met veel lawaai? Draag dan altijd oordoppen die beschermen tegen geluid. Er zijn ontzettend veel verschillende oordopjes verkrijgbaar en het loont zeker om je er even goed in te verdiepen. Zo zijn er speciale oordoppen voor muziekfestivals die enerzijds dempend werken, maar waarbij je tegelijkertijd nog prima van de muziek kunt genieten. Maak je ook geen zorgen over je uiterlijk. De meeste oordoppen zie je niet tot nauwelijks en steken amper uit. Oordoppen vergeten? Bij concertzalen worden ze vaak gewoon ter plekke verkocht! Wist je dat je oordopjes ook prima geschikt zijn als je in de horeca werkt of uit eten gaat? De wat betere oordoppen filteren namelijk vooral de hogere (schadelijke) tonen en geluiden, waardoor je nog prima kunt communiceren met de mensen in je omgeving.

2) Kies je omgeving slim uit

Ga je een avondje uit eten en wil je niet thuiskomen met een (extra) rinkelend hoofd? Kies dan voor een restaurant met goede akoestiek waarbij je niet tegen je tafelgenoten hoeft te schreeuwen en zij tegen jou. Ga niet in de buurt van een geluidsbox of luidspreker zitten en zoek een rustigere plek of ruimte op indien je naar een rumoerig feest gaat.

3) Werkomgeving

Werk je in een rumoerige omgeving? Dan is het extra belangrijk om oordoppen of een geluiddempende koptelefoon te dragen omdat je dan veelvuldig wordt blootgesteld aan geluiden die de piep in je oren kunnen veroorzaken. Informeer ook zeker bij je werkgever naar de mogelijkheden om gepersonaliseerde oorbescherming op maat te krijgen. Een dergelijke koptelefoon of set oordoppen is helemaal op jouw oren afgestemd en zal dus een stuk beter beschermen dan een standaard product.

4) Volume (kop)telefoon

Het klinkt saai, maar pas echt heel goed op dat je het volume van een koptelefoon niet te hoog zet. Hetzelfde geldt voor het volume van je mobiele telefoon terwijl je belt. De piep in de oren is vaak pas enige tijd na overbelasting merkbaar. Mocht je dus niet direct een piep of fluitgeluid horen na het gebruik van een koptelefoon of mobiele telefoon, dan wil dat niet zeggen dat het volume niet te hard heeft gestaan.

Verzorg je oren goed

Een piepend geluid in het oor is vaak het gevolg van beschadigde haarcellen in je oor. Oorsuizen kan overal in de gehoorgang ontstaan. Ga dus zorgvuldig om met je oren en verzorg je oren goed. Gebruik beslist geenwattenstaafjes in je oren en ga op tijd naar de dokter indien je jeuk of pijn in je oren ervaart.

Oren laten uitspuiten om piep/ruis te verminderen

Je lichaam produceert intern allerlei geluiden. Iedereen hoort dit wel eens; denk aan het kloppen van je hart of het knorren van je maag. Doorgaans horen we dergelijke geluiden echter amper tot niet omdat we ze simpelweg niet waarnemen of gefocust zijn op andere, externe geluiden. Op het moment dat je gehoor echter (deels) geblokkeerd wordt en je externe geluiden minder goed hoort, dan kunnen dergelijke interne geluiden van je lichaam opeens een stuk meer op de voorgrond treden. Het kan dus lonen om eens bij de dokter te laten controleren of er wellicht sprake is van een oorsmeerprop en of het zinvol is om je oren te laten uitspuiten.

Medicatie die piep in de oren versterkt

De volgende medicatie kan een piep in de oren veroorzaken of verergeren. Gebruik je een van onderstaande medicijnen en heb je last van een piep in je oor? Overleg dan eens met je huisarts of je medicatie een mogelijke oorzaak kan zijn.

  • Aspirine, ibuprofen, naproxen en andere ontstekingsremmende medicatie
  • Sommige antibiotica
  • Sommige medicatie tegen malaria
  • Sommige medicatie tegen epilepsie
  • Sommige medicatie ter behandeling van kanker
  • Vochtafdrijvende medicatie, in hoge dosis toegediend via spuit of infuus
  • Tricyclische antidepressiva
  • Bloedverdunners

Spierspanning, stress & slaaptekort

Een slaaptekort, overmatige stress, een gespannen kaak, tandenknarsen en/of gespannen spieren in de nek kunnen alle een piep in je oren versterken of meer op de voorgrond brengen. Probeer je spieren eens bewust aan te spannen en met je tanden op elkaar te bijten om te zien of de piep die je hoort dan harder of zachter wordt. Is dit het geval, dan is dit wellicht een aanknopingspunt voor een bezoek aan je huisarts of fysiotherapeut. Ervaar je veel stress? Ga dan eens naar het maatschappelijk werk of maak een afspraak met een psycholoog.

Afleiding van het piep/fluit/brom/ruis geluid

Het piepende geluid in de oren is doorgaans het meest hoorbaar op het moment dat je je in een stille omgeving bevindt, of bijvoorbeeld op het moment dat je gaat slapen. Het kan dan helpen om zachtjes de radio of een muziekje aan te zetten zodat je iets anders hebt om je op te focussen. 

Tot slot over "piep" of "brom" in je oor

Continu een pieptoon horen in je hoofd is erg belastend. Mocht je interesse hebben om eens te kijken of Rescripting iets voor je zou kunnen betekenen, neem gerust vrijblijvend contact op! 

Heb jij vragen over Tinnitus of Oorsuizen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis intakegesprek en maak een eerste stap naar innerlijke rust.