Pesten op school nam de voorbije twee schooljaren weer toe

Ondanks een daling vóór de pandemie zit pesten opnieuw in de lift. Daarvoor waarschuwen de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB), op basis van het aantal klachten dat ze de voorbije schooljaren kregen. ‘Stippen zetten op onze handen is goed, maar hoe vertaalt zich dat in concrete acties in scholen?’

Een eigen lied van Emma Bale, affiches met bekende gezichten en een heuse slotshow op Ketnet. De STIP IT-campagne brengt pesten nog tot 28 september volop onder de aandacht. En dat is ook nodig, zo blijkt uit cijfers van de CLB’s. Ondanks de vele campagnes moesten zij de afgelopen twee schooljaren opmerkelijker vaker tussenbeide komen in pestsituaties.

In het schooljaar 2022-2023 kwamen maar liefst 3.217 leerlingen langs bij een van de centra vanwege pestgedrag. De cijfers van vorig schooljaar zijn nog voorlopig - die zijn pas definitief als elke melding volledig afgehandeld is - maar de teller staat nu al op 3.022 gevallen. Stefan Grielens, hoofd van het vrij CLB, verwacht dat het aantal nog zal stijgen.

Nochtans leek net vóór de pandemie een kentering ingezet. Terwijl de CLB’s in 2016-2017 nog bijna vierduizend pestsituaties behandelden, daalde dat aantal twee jaar later tot 2.701. Tijdens het coronaschooljaar 2019-2020 bereikte het een dieptepunt. Daarna steeg het dus opnieuw.

Grielens moedigt antipestcampagnes aan, maar vreest dat het op school soms daarbij blijft. “Stippen zetten op onze handen is goed, maar hoe vertaalt zich dat in concrete acties in scholen?”, aldus Grielens. “Zorgen dat leerlingen weten bij wie ze terechtkunnen, toezicht organiseren en gedragsafspraken maken - door het lerarentekort en alle andere uitdagingen voor scholen ben ik bang dat de aandacht daarvoor verslapt is.”

Onderzoek van de UGent in opdracht van de Vlaamse overheid wees in het voorjaar van 2023 ook al op een lichte stijging. Vooral cyberpesten bleek populair. Experts zochten daarom deels de verklaring in het toenemende socialemediagebruik bij jongeren.

Ook de twee grootste onderwijsverstrekkers, Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het GO!, merken de jongste jaren vooral meer gevallen van cyberpesten. “We zien dat zowel aan het aantal meldingen dat we ontvangen als aan de inschrijvingen voor de vormingen die we hierover geven”, zegt woordvoerder van het katholiek onderwijs Pieter-Jan Crombez. Beide koepels benadrukken dat scholen wel meer en meer een antipestbeleid ontwikkelen.

Eén duidelijke oorzaak voor de toename is er sowieso niet, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere (U Utrecht). “Het klopt dat scholen overbevraagd zijn en dat sociale media een rol spelen. Een ander deeltje van de verklaring kan zijn dat leerlingen het schoolse leven een beetje afgeleerd zijn tijdens corona, waardoor probleemgedrag in het algemeen toeneemt.”

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (cd&v) zegt sinds 2023 jaarlijks 175.000 euro te voorzien voor ALLESoverPESTEN, dat scholen helpt om een antipestbeleid op poten te zetten. “Een vaak gehoorde reactie bij scholen is dat men de strijd tegen pesten wel wil aangaan, maar niet weet hoe”, aldus Dalle. “Sensibilisering en kennisverhoging is dus van cruciaal belang.”

 

Bron: Artikel De Morgen 16 september 2024

Ontdek Hoe Positieve Energie Jou Kan Helpen

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis intakegesprek en maak een eerste stap naar innerlijke rust.