Veelgestelde Vragen

Werkt Rescripting met herbeleving?

Nee, er is geen herbeleving. Herbeleving wordt vaak als erg naar ervaren. Bij coaching met Rescripting is snelheid erg belangrijk. Hierdoor ervaren cliënten geen negatieve bijwerkingen.

 

Zijn de resultaten blijvend?

Resultaten zijn blijvend. Wat weg is ook echt weg. Er is hierin een aanzet tot wetenschappelijk onderzoek voor gegeven.

 

Wat is het verschil met therapie en deze coachingsvorm?

Bij therapie moet je de hele inhoud en alle details delen. Daarna wordt er een diagnose gesteld. Hier hoef je de inhoud van het probleem niet te delen. De meeste klachten die met de belevingswereld en strategieën te maken hebben zijn goed aan te pakken. Voorbeelden zijn angsten, onverklaarbare pijnen en ook tinnitus hebben met de belevingswereld te maken.

 

Waarom hoef je niet op de inhoud in te gaan?

Deze methode werkt in het denkbeeldige (fantasie). Doordat in het denkbeeldige wordt gewerkt heeft het delen van het probleem vaak geen toegevoegde waarde. Rescripting werkt hierdoor juist ook voor introverte mensen en mensen die zo iets naars hebben meegemaakt dat ze er niet over kunnen praten. Zij lopen vaak vast in de reguliere zorg. Ook werkt dit goed bij introverte mensen. Zij kunnen vaak niet over hun problemen praten. 

Waarom werkt het bij ook Tinnitus?

Mensen zijn in staat via de fantasiewereld om hun neurologisch systeem te beïnvloeden. Door de fragmenten van tinnitus op te halen in het denkbeeldige en te vervangen voor iets anders als bijvoorbeeld stilte worden de klachten mentaal geneutraliseerd. Bijvoorbeeld een fluittoon vervangen door stilte. De Tinnitus is er nog wel. Alleen heb je er geen last meer van. Wat beschadigd of weg is blijft weg. Bijvoorbeeld doofheid. Dat is hiermee niet terug te halen. 

 

Wordt de methode al veel ingezet?

Vooral in Nederland wordt deze methode veel toegepast. Hierbij o.a. Assistent Psychologen en Maatschappelijk Werkers. 

 

Waarom uitsluitend deze methode?

Deze methode is zo breed inzetbaar. Een Nederlandse huisarts met psychiatrie achtergrond noemde het hierom een wondermiddel. Zelfs bij klachten als SOLK, tinnitus, ADHD kon hij het verschil richting zijn patiënten maken.

 

Wat is het verschil tussen EMDR en Rescripting 

Vergelijk het brein met een computer. Bij EMDR blur je het nare. Bij Rescripting ga je direct naar het probleem en vervang je dat door iets positiefs. EMDR vraagt dat alles verteld moet worden. Het proces van Rescripting is veel sneller omdat niet de inhoud van toegevoegde waarde is. Dit is ook minder belastend voor de cliënt.