Burn-Out achter je laten
Burn-out vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Door langdurige stress is het lichaam ontregelt of zelfs mogelijk beschadigt geraakt. Het lichaam geeft een signaal af die je vraagt eerst je stress probleem op te lossen alvorens het weer over kan gaan tot herstel. Je voelt je figuurlijk opgebrand, door langdurige emotionele uitputting en lichamelijke vermoeidheid.
Wat is een Burn-Out?
Burn-Out vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Door langdurige stress is het lichaam ontregelt of zelfs mogelijk beschadigt geraakt. Het lichaam geeft een signaal af die je vraagt eerst je stress probleem op te lossen alvorens het weer over kan gaan tot herstel. Je voelt je figuurlijk opgebrand, door langdurige emotionele uitputting en lichamelijke vermoeidheid.
Een Burn-Out is een veel voorkomende klacht in Vlaanderen. In 2019 was het percentage werknemers met burn-out klachten 1 op 6(!). Dit is alleen nog maar verder toegenomen. Recent gaf een bedrijfsarts mij in vertrouwen aan dat inmiddels 60% van zieke werknemers met Burn-Out klachten rondliep.
Burn-out betekenis
Een burn-out;
- is een gevolg van langdurige emotionele overbelasting en stress.
- resulteert in fysieke (over)vermoeidheid en emotionele buien
- is een reactie van het lichaam op onvoldoende ontspanning na inspanning
Let op: een burn-out is niet hetzelfde als overspannen zijn. Je raakt overspannen na een korte periode van overbelasting of stress. Een burn-out is het gevolg van langdurige overbelasting of stress.
Een burn-out is te vergelijken met de tank van een auto. De auto verbruikt meer dan je in staat bent om te tanken. Ga je met een tank dan toch ver rijden, dan kom je ineens stil te staan.
Hoe herken je Burn-Out klachten?
De volgende zes signalen helpen je te bepalen of je een burn-out ervaart:
- Je ervaart spanningsklachten
Ervaar je lichamelijke vermoeidheid, problemen met concentratie en/of geheugen of slaap je onrustig? Ook piekeren een gejaagd gevoel zijn spanningsklachten die passen bij een Burn-Out. - Je verliest grip
Je verliest de grip op situaties of ervaart een gevoel van machteloosheid. Je kunt een burn-out herkennen aan het verlies van controle op het leven en de problemen waar je mee te maken hebt. - Dagelijkse taken zijn onuitvoerbaar
De klachten die je ervaart maken dagelijkse bezigheden lastig of zelfs onuitvoerbaar. Je merkt het zowel thuis als op het werk, in het verkeer en in je sociale omgeving. - Je bent besluiteloos
Je komt niet tot een besluit. In plaats daarvan blijf je twijfelen en lukt het niet om een stap verder te komen. - Je bent onzeker
Je bent onzeker over jezelf of over keuzes die je moet maken. Door het gevoel van onzekerheid heb je de neiging om je terug te trekken. - Je bent (heel) prikkelbaar
Kleine tegenvallers ervaar je als grote uitdagingen. Je bent meer prikkelbaar, waardoor je feller reageert dan je gewend bent.
Wat zijn de symptomen van een Burn-Out?
Bij een Burn-Out kan je lichamelijke en psychische klachten ervaren. Hieronder lichten we ze toe.
Lichamelijke symptomen
- Vermoeidheid. Dit kan komen omdat je niet goed slaapt. Een gebrek aan slaap maakt je prikkelbaar.
- Zwaar lichaam. Je lichaam kan daarnaast ontzettend zwaar aanvoelen.
- Beweging is lastig. Je vindt het moeilijk om in beweging te komen. Zelfs de supermarkt lijkt al te ver weg.
- Hoofdpijn en duizeligheid.
- Pijnklachten. Pijn in de buik of een opgeblazen gevoel
- Last van spijsvertering. Je maag en darm zijn van slag.
- Slapeloosheid. Je slaapritme is verstoord en je slaapt slechter dan voorheen.
- Pijnlijk gevoel op de borst
- Hartkloppingen
Psychische symptomen
- Je voelt je opgebrand, de batterij lijkt leeg.
- Je hebt moeite om informatie of taken te onthouden.
- Je hebt het idee dat jij niet langer de touwtjes in handen hebt, maar dat je wordt geleefd.
- Je piekert of piekert zelf excessief.
- Je ervaart dat de problemen waar je mee te maken hebt je boven het hoofd groeien, zonder dat je daar iets aan kunt doen.
- Je wordt huilerig en voelt op willekeurige momenten tranen opkomen.
Door de klachten die gepaard gaan met een Burn-Out functioneer je thuis, op het werk en bijvoorbeeld in het verkeer niet meer zoals je dat voorheen deed. Pas op met deelname in het verkeer.
Waarom stort je in bij een Burn-Out?
Veel doen en te weinig rusten en slapen; in deze toestand gaat je lichaam in de overdrive en gebruikt het je reservebatterij. Een tijdje kan je op die manier met overspannenheidsklachten rondlopen, maar op lange termijn is ook je reservebatterij op. Je stort in. Op een duidelijk aanwijsbaar moment gaat het écht niet meer: je lichaam trekt aan de noodrem.
Meer informatie
Herken je jezelf in de symptomen van een Burn-Out? Je kunt zelf een aantal acties ondernemen om grip te krijgen op je burn-out klachten of om een burn-out te voorkomen. Neem voldoende rust, zorg voor structuur en vermijd stressvolle situaties.
Merk je dat er onderliggend stressoren zitten die dit versterken als angst, nare herinngeringen, boosheid, gepest zijn, rouwverwerking, etc. Neem dan eens contact op. Rescripting is niet een oplossing voor alles maar kan juist goed ingezet worden om mentale doorbraken te verkrijgen zodat het herstelproces sneller verloopt.
Waarom er wel iets mee doen en juist niet wachten? Hoe langer je thuis zit hoe lastiger het wordt om jezelf weer aan het werk te krijgen. Dat is nog veel zwaarder dan direct met jezelf aan de slag.